Blogsite over energie

« Terug Start

Propaaninstallatie plaatsen

Gepost op

Bijna geheel Nederland is op het gasnetwerk aangesloten. Toch zijn er vooral afgelegen gebieden, waar niet altijd een gasnetwerk aanwezig is. Als huishouden of bedrijf zou dit betekenen dat je niet op het gas aangesloten kunt worden. Dan speelt er ook nog mee, dat steeds meer mensen van het gas afgaan. Dit is namelijk een doelstelling van de Nederlandse overheid. De gaskraan in Groningen wordt volledig dichtgedraaid, waardoor veel huishoudens andere brandstoffen moeten zoeken om hun huis te verwarmen. Als je dit niet wilt en toch aangesloten wilt blijven op het gas of je bent sowieso niet op het gasnetwerk aangesloten, dan kun je een propaaninstallatie plaatsen.

Wat is een propaaninstallatie?

Een propaaninstallatie is een grote tank die gevuld is met propaangas. Deze tank kan geplaatst worden bij huishoudens in de tuin of op het terrein bij bedrijven. Hierdoor is het mogelijk om toch van gas gebruik te maken, zonder dat je op het gasnetwerk bent aangesloten. Een propaaninstallatie plaatsen kan op twee manieren. Je kunt de installatie bovengronds laten plaatsen, maar ook ondergronds. Uiteraard moet je ook rekening houden met bepaalde wettelijke vereisten. Met een propaaninstallatie in de tuin of op een bedrijfsterrein is er altijd een explosiegevaar en dat moet vermeden worden.

Kiezen voor bovengrondse of ondergrondse propaaninstallatie

Wanneer je kiest om een propaaninstallatie te plaatsen, komt vervolgens de keuze voor een bovengrondse propaantank of een ondergrondse propaantank. Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. Het plaatsen van een bovengrondse propaaninstallatie is goedkoper en kan snel en op eenvoudige wijze geplaatst worden. Voorwaarde is dat er een stabiele ondergrond is, zonder niveauverschillen. Tevens mag de propaaninstallatie niet worden ingebouwd. Om de propaantank uit het zicht te plaatsen, kan er gebruik gemaakt worden van planten en bomen, maar de tank moet altijd goed bereikbaar blijven. Zo kan er onderhoud plaatsvinden en is er snel bij de tank te komen in het geval van problemen. Een ondergrondse propaaninstallatie heeft als voordeel, dat de propaantank niet te zien is. Enkel een deksel aan de bovenzijde van de tank is zichtbaar. Ook kun je kiezen voor een nog grotere tank, waardoor het bijvullen minder frequent hoeft te gebeuren. Een nadeel is dat het plaatsen van een ondergrondse propaantank veel duurder is. Ook ondergronds moet de tank stabiel geplaatst worden.

Regelmatige keuring van de propaaninstallatie

Met een propaaninstallatie heb je toch toegang tot gas. Maar omdat je een eigen propaantank in je tuin of bedrijfsterrein hebt staan, zijn er strenge eisen met betrekking tot het onderhoud. Je zult jaarlijks de propaaninstallatie moeten laten controleren en laten onderhouden. Ook moet er voldoende toegang zijn voor gasleveranciers, die de tank komen bijvullen. Uiteraard mag je ook nooit met open vuur in de buurt van een propaaninstallatie werken.

 


Delen